En bra vinterjacka

 

DunjackaMånga påstår att vintrarna bara blir varmare och varmare. Även om klimatförändringen kan vara en realitet snarare än ett tomt hot så behöver vi här i norr dock alltid se till att bylta på oss ordentligt inför vinterhalvåret.

Dunjackan

Den viktigaste skillnaden mellan olika sorters vinterjackor i dun utgörs av det som finns inuti; det vill säga hur mycket dun det finns och hur mycket fjäder. Eftersom dunet håller värmen bättre får man en varmare jacka om den består av mer dun än fjäder.

Det finns ett annat mått också som har betydelse: det så kallade cuin-värdet som blir aktuellt när det är lika mycket dun som fjäder. Måttet talar om vikten av dunet i förhållande till volymen av isoleringen. Är värdet högre än hos andra jackor betyder det att den jackan ger bättre värme. Håll koll på detta. Priset brukar också vara en indikation på kvalitén när det gäller dunjackor, även om andra detaljer också kan spela in. Om man vill ha en vinterjacka med bra kvalitet men till ett bättre pris än vad man normalt får betala i butik kan det vara bra att söka på nätet.

Tänk på upphovet till jackans fyllning när du väljer jacka. Vissa tekniker för att plocka av fåglarna dun och fjädrar är onödigt plågsamma, tänk alltså på att leta eller fråga expediten efter information om hur fåglarna har haft det på den farm dunet kommer ifrån. I en artikel i Damernas Värld  kan du få lite mer tips om vad olika sorters jackor har för fördelar och om hur du kan hålla sig varm och snygg på samma gång.