Bröllop – vett och etikett

 

765998-wedding-ceremony

Bröllop kan komma i många former, en del är traditionella, vissa är gammaldags, somliga väljer att vara mycket mer moderna och ett par är rent ut sagt okonventionella. Men de flesta bröllop kan man ta sig igenom utan problem om man bara har lite koll på vad det är som normalt sett gäller.

Klädsel

Klädseln är ju naturligtvis i fokus för de flesta bröllop, antingen för att det förväntas vara det som normalt sett gäller vid dessa tillfällen eller för att det finns speciella krav eller förfrågningar kring detta. Vad som gäller bör stå på inbjudan, gör inte detta så är det traditionellt sett frack som gäller, men det är nog bäst att höra med brudparet ändå.

Står det emellanåt frack är det vit fluga och väst som gäller för män och lång aftonklänning för kvinnan, urringat eller inte spelar ingen roll. Om det istället står kavaj så var det länge förväntat att män skulle komma iförd mörk kostym men detta är det inte lika många som håller hårt på längre, kvinnor förväntas bära kort klänning.

Presenter

Med klädseln avklarad kan man gå över till att tala om bröllopspresenter. Detta är något som fler och fler väljer att bortse ifrån och istället frågar om en liten kuvertavgift för att hjälpa till med bröllopskostnaden. Går man dock på ett där det mer eller mindre förväntas att man tar med sig något kan man hitta mycket bra förslag från butiker som Royal Design. Det är dessutom möjligt att hitta kampanjer och rabatter för att få ned priset något när man handlar från Royal Design eller andra butiker för den delen.

Tal

Vid middagen är det traditionellt att brudens far håller välkomsttalet, så länge brudens föräldrar är värdparet. Om dock båda brudparets föräldrar agerar som värdpar är det inte ovanligt att talet hålls gemensamt av både brudens och brudgummens pappor. Kort efter detta brukar brudens far framföra sitt tal till sin dotter. Sedan är det brudgummens fars tur. Är prästen närvarande vid middagen är det då dennes tur att hålla ett kort tal, följt av äldre syskon och släktingar. Därefter är det tärnan och marskalkens tur, som sedan följs av yngre släktingar och sedan vänner till brudparet. Tänker man själv utföra ett tal kan man få hjälp med detta från Bröllopsguiden.